ובכן, מה הכוונה בכך? ומה הקשר בין אדריכלות וקלות?
אולי לחלקכם יצא להיות מעורבים בתהליך אדריכלי ( אולי בניתם בית למשל) ואם כן, האם היה זה תהליך קל? האם זה בכלל יכול להיות תהליך קל? זהו פן אחד של השאלה. פן אחר קשור לחומרי הבניה ופן נוסף לאדריכלות עצמה. האם אדריכלות, כלומר תכנון מערך חללים מחומר, יכולה להיות קלה בתחושה?
הנושאים הללו רחבים מאוד אבל אני אנסה לגעת בהם בקצה המזלג ולחוות את דעתי..
מבחינת תהליכי התכנון הפרטיים של בתינו שבהם רובנו נתקלים, דעתי היא שבהחלט התהליך יכול להיות קל יותר והמפתח לכך הוא הגישה. נכון, אנו עומדים לפני פרויקט ממושך שלעיטים קרובות כרוך בכסף רב ויעמוד לשנים רבות אך עלינו לזכור גם שאנו עומדים לפני תהליך יצירה ממשי בו אנו יוצרים את הבית שלנו. כשמסתכלים על זה כך נפתח לנו פתח להתלהבות והתרגשות : אנו עומדים ליצור משהו וכל תהליך יצירה מתחיל ממקום של רוח. מקום קל, בו הצפיפות נמוכה וכל הרעיונות יכולים להתקיים. לאט לאט הרעיונות מתגבשים לחומר שבסוף נבנה לבית. המימד הזה של הרוח מורכב מחלומות ורצונות, המימד של החומר מלבנים, בטון או חומרים קלים כמו עץ , ברזל וכד'. מניסיוני קפיצה מהירה מידי לפתרונות החומריים מוסיפה לחץ לתהליך הבניה ובכך הופכת אותו לכבד יותר. לעומת זאת מתן כבוד לשלב הראשון של בירור החלום והרצון מאפשרים קלות רבה יותר בתהליך כולו.
לכל מי שהולך להתחיל תהליך תכנון אני מציע לרשום על דף את כל הרצונות והחלומות שלו הקשורים לפרויקט. ( גם המוזרים או שנשמעים המגוחכים ביותר). זה חשוב מאוד לתת מקום לכל הדברים להישמע. תהליך התכנון עצמו יחד עם כל הגורמים המשפיעים עליו יסננו באופן טבעי את מה שחשוב מתוך מה שפחות חשוב.
המחשבה הנפוצה לעיתים שמה שאנחנו באמת רוצים אינו פרקטי או אינו אפשרי לא תמיד נכונה והרבה פעמים מובילה לתוצאות שמכבידות על הבית שלנו ועלינו.
אתן דוגמא פשוטה ביותר: אנו רוצים ליצור חלון נפתח עבור הבית שלנו ( החלונות הם קצת כמו העיניים של הבית) אנו יכולים לעשות חלון כזה , או כזה או כזה ..
לכל חלון כזה יש 'משקל' משלו. איזהו הקל יותר בעיניכם? ( אגב הבדלי המחיר אינם משמעותיים בהכרח).
ובכן לסיכום חלק זה אפשר לומר שדבר ראשון צריך "לקחת" את האדריכלות בקלות. לשחק , לחלום וליהנות מתהליך היצירה הזה של ביתנו.
הפן השני לשאלת הקלות קשור לחומרים. בודאי אתם מכירים או שמעתם על בניה קלה. בניה המבוססת על שלד עץ או ברזל וקירות עץ או גבס או לוחות אחרים או שילוב שלהם. בניה כזו היא אכן קלה יותר במובנים רבים ולעיתים קרובות נותנת פתרונות מצוינים לתוספות בניה שונות, שינויים פנימיים וגם לבתים שלמים. הנה כמה צילומים של בית שנבנה כולו בבניה קלה ( ברזל, עץ, טיח וחומרי בידוד) באתר בניה שנועד לכך ואח"כ הובא ע"י משאיות והושם במגרש המיועד. הבנייה הייתה קלה ומהירה. ( והלקוחות מרוצים)
פן שלישי לעניין הקלות הוא פן עיצובי. בדומה למודגם בשאלת החלונות ממקודם, הקווים של הבית ( יחד עם חומריו) תורמים רבות לתחושת הקלות או המשקל של הבית. ניתן באמצעות שינויי קווי הבית להשיג תחושה כזו ובאותו המחיר. ( כלומר קווים שונים לא מחייבים בהכרח תוספת מחיר משמעותית).
כדוגמא אביא תמונה מבתיו של אדריכל אוסטרלי אהוב עליי ביותר, glenn murcutt אשר אימץ לעצמו אמרה מקומית האומרת " יש לגעת באדמה בקלות " . הוא משתמש בקווים וחומרים אשר נותנים את התחושה שהנה הבית עוד רגע מתרומם באוויר..